ПАМЯТКА Вимоги при торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
Адміністрація закладів торгівлі повинна:
• Перед початком зміни проводити температурний скринінг усім працівникам.
• При вході в торгівельні зали магазинів організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів.
• Не допускати осіб в торгівельні зали з ознаками захворювання на ГРВІ;
• Забезпечити проведення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих засобів та спиртовмісних антисептиків не рідше ніж кожні 2 години. В кінці робочої зміни забезпечити обов’язкове генеральне прибирання всіх приміщень та торгівельного обладнання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів;
• Всіх працюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;
• Працівники закладів торгівлі, в тому числі, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
• Забезпечити постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах (за їх наявності)
• Проводити централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією
• Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м.
• Забезпечити заклади достатньою кількістю одноразових рукавичок та пакувального матеріалу;
• Забезпечити фасування та пакування всіх видів продовольчих товарів; • Продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;
• Заборонити продаж продовольчих товарів в неустановлених місцях.
Працівники повинні:
• регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
• утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
• самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань