УНИКАЄМО ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ У ЛІТНІЙ ПЕРІОД
Літо – періоду відпусток та активного відпочинку. У цей час збільшується ризик виникнення випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже підвищується температура атмосферного повітря.
У більшості випадків, які щорічно реєструються в нашій країні, причиною захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів їх зберігання, умов та термінів зберігання сировини, з якої готуються страви, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь слід дотримуватися наступних рекомендацій:
- обачливо вибирайте для відпочинку заклади громадського харчування (тільки зарекомендовані позитивно);
- не купуйте продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.);
- при придбанні харчових продуктів та напоїв обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів (зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни, не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання);
- купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції; не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години;
- дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту).
Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, займаючись самолікуванням, що небезпечно для здоров’я, адже самопочуття у випадках важкої інтоксикації організму може погіршуватися за лічені хвилини.
Симптоми харчового отруєння:
- підвищення температури; втрата апетиту;
- діарея; затуманений зір; нудота, блювання;
- підвищене слиновиділення;
Перша допомога при харчовому отруєнні. Якщо є підозри на харчове отруєння, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. Також пацієнт при харчовому отруєнні повинен пити активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини. Від газованих напоїв краще відмовитися на користь морсів або чаю. Рясне пиття допоможе компенсувати зневоднення, яке неминуче розвивається при сильній блювоті і проносі.
Після промивання шлунка, при харчовому отруєнні, хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів.
Профілактика харчових отруєнь:
- підтримувати чистоту на кухні і в житлових приміщеннях;
- слідувати елементарним правилам особистої гігієни;
- використовувати в їжу тільки продукти від відомих, що добре зарекомендували себе виробників;
- зберігати швидкопсувні продукти в холодильнику;
- дотримуватися вимог, які встановлюються підприємствами-виробниками, зокрема, вживати відкриті консерви протягом вказаної дати;
- тримати закритими сміттєві відра;
- ретельно мити продукти перед вживанням і не забувати про їх тепловій обробці.
ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області