Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Хвороба брудних рук або що, потрібно знати про вірусний гепатит А

Дата: 04.11.2022 15:25
Кількість переглядів: 152

 

   За статистикою в осінньо-зимовий період спостерігається збільшення випадків захворювання на вірусний гепатит А, який вважається сезонною недугою. У народі його називають хворобою брудних рук.

   Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання вражає печінку і травний канал. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина.

   На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров'я майже всі люди, які захворівають на гепатит А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

   Ми зібрали основні факти про гепатит А.

Як передається гепатит А

   Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

  Як повідомляє Всесвітня організація здоров'я, на даний час спалахи хвороби, коли відбувається інфікування значної кількості людей через воду, фіксуються нечасто.

Основні симптоми захворювання

   Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі.

  Найчастіше це:

- підвищена температура,

- слабкість,

- відсутність апетиту,

- діарея,

- блювання,

- неприємні відчуття, дискомфорт у животі,

- зміна кольору сечі (стає темною) та калових мас (знебарвлюються),

- пожовтіння шкіри і білків очей (так звана жовтяниця).

   Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, в інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичайний колір сечі та калу.

  Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більш того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтяниця розвивається лише у 10%.

   У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, жовтяниця з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб похилого віку - понад 65 років.

  Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання. Інкубаційний період гепатиту становить 14–28 днів.

Групи ризику

  За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність якісної питної води, проживання з інфікованою людиною, недотримання правил особистої гігієни, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю на дане захворювання.

Профілактика гепатиту А

     Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання елементарних санітарних норм, навіть, коли не виключається контакт з хворою людиною.

   Профілактика гепатиту А передбачає:

1. Суворе дотримання правил особистої гігієни. Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Споживання кип’яченої води. Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися. Не вживайте воду із невідомих джерел водопостачання, водойм тощо.

3. Вживання у їжу добре митих фруктів, овочів, ягід та зелені. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

4. Не займайтесь самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря. Лише фахівець може правильно встановити діагноз, тяжкість перебігу та призначити необхідні лабораторні дослідження та адекватне лікування.

   Профілактика вірусного гепатиту А – це насамперед раннє виявлення та ізоляція хворих, заключна дезінфекція в осередку інфекції.

  Особи, які контактують з хворими, повинні упродовж 35-ти днів перебувати під наглядом лікарів, аби вчасно виявити ранні симптоми хвороби. У дитячих навчально-виховних закладах установлюють карантин на 35 днів.

  Найбільш дієвим методом профілактики та ліквідації захворюваності населення на вірусний гепатит А є проведення вакцинації.

  Серед основних профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання поширенню захворюваності вірусним гепатитом А та іншими кишковими інфекціями, є поліпшення органами місцевого самоврядування комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною і безпечною питною водою у достатній кількості, підвищення гігієнічних знань населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь