Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

КОРОНАВІРУС: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ШТАМ КРАКЕН

Дата: 24.01.2023 10:49
Кількість переглядів: 343

Фото без опису

 

   Потужна хвиля накрила Китай: 14 січня Комітет охорони здоров'я КНР заявив про смерть майже 60 тис. інфікованих трохи більше, ніж за місяць. Дослідження Пекінського університету свідчить, що нині смертність є удесятеро вищою, ніж за попередні три роки. Такі цифри стали наслідком відмови Китаю від «політики нульового ковіду» – системи суворих карантинних обмежень з метою профілактики епідемії. Влада Китаю була змушена ухвалити рішення про її скасування на тлі масштабних протестів. У результаті протягом місяця більше 5 тис. людей померли через спричинену «ковідом» дихальну недостатність, ще більше 54 тис. – від поєднання Covid з іншими хворобами. 90% померлих – старші за 65 років, з них 56,5% – старші за 80 років. Тривоги додає і поява нового штаму XBB.1.5 («Кракен»), характерною рисою якого є здатність дуже швидко поширюватися.

   Ситуація із захворюваністю в Україні

  Наразі в Україні статистика захворюваності ведеться не так ретельно, як у довоєнні часи: на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я останні дані щодо інфікування Covid-19 наведені станом на 24 лютого 2022 року. За даними заступника міністра охорони здоров'я, головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, на сьогодні показники захворюваності Covid-19 є нижчими за епідемічний поріг. За останній тиждень (9-15 січня) медики зафіксували три тисячі випадків, щотижня від коронавірусу в Україні помирають 50-70 осіб, а близько трьох тисяч опиняються у лікарні. Загроза нової хвилі захворювань цілком реальна.

   «Кракен» – найбільш заразний

   Наразі в Україні циркулюють вісім різновидів штаму коронавірусу «Омікрон». Однак нового варіанту, XBB.1.5 («Кракен»), поки не зафіксовано. Всесвітня організація охорони здоров'я назвала «Кракен» «найбільш заразним з усіх, що були виявлені до цього». У Сполучених Штатах він з’явився всього кілька тижнів тому і за цей час вже встиг стати найбільш розповсюдженим штамом. За даними ВООЗ, з середини жовтня 2022 року по середину січня 2023 «Кракен» встиг поширитися на 38 країн світу. Тому поява штаму в Україні – питання часу, а відсутність офіційно підтверджених випадків – не гарантія того, що він у нас ще не циркулює. Швидко виявити новий штам в Україні дуже важко, бо у нашій країні майже не займаються секвенуванням генома – визначення штаму. Крім того, більшість хворих або лікуються вдома під наглядом лікаря, або вдаються до самолікування.

   «Кракен» – це новий підваріант штаму «Омікрон», який має наступні особливості:

• швидше, ніж інші підваріанти, витісняє попередні варіанти вірусу (буквально за кілька тижнів у США залишилося лише 4% інших варіантів);

• ефективніше за попередні варіанти уникає імунного захисту людини, як природного, так і штучного;

• для нього характерні легкий перебіг та стан середньої важкості, даних про важкі форми захворюваності поки що немає.

   Врятуй себе сам

  У поточному епідсезоні в Україні очікується твіндемія – одночасна епідемія грипу та коронавірусу. Про твіндемію спеціалісти почали говорити ще навесні 2020 року. У нас закінчувався сезон грипу, і на його «хвості» прийшов Covid-19. Наслідком такої коінфекції є більш тяжкий перебіг хвороби і вищий ризик смерті. Формально в Україні діє карантин: з 23 грудня 2022 року уряд продовжив його дію до 30 квітня 2023-го, а також продовжив режим надзвичайної ситуації на всій території України. Разом із тим, усі обмеження, які діяли до війни, мають суто рекомендаційний характер. Це означає, що носити маски і мати при собі сертифікати про вакцинацію держава громадян не зобов’язуватиме. Кожен мусить сам подбати про свою безпеку. Якщо ви маєте можливість звернутися до сімейного лікаря, не зволікайте і зробіть щеплення проти Covid-19. Попри воєнний стан, зробити щеплення – не проблема, вакцини є. Нині в Україні доступні: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, CoronaVac від Sinovac Biotech та Janssen від Johnson & Johnson. Перебоїв із постачанням немає.

   Вакцинація дітей

  Щеплюватися варто і дорослим, і дітям. Слід повертатися до вакцинації і у першу чергу слід щеплювати дітей: як від грипу, так і від коронавірусної хвороби. У США вже почали застосовувати комбіновану вакцину: проти грипу та Covid-19, нею щеплюють і дітей також. В Україні поки такої вакцини немає, зате є можливість зробити щеплення окремо від кожної з цих хвороб. По областях вже почали доставляти спеціальні вакцини для дітей віком 5-11 років. Перед Новим роком в Україні з’явилася вакцина від коронавірусної хвороби, призначена для дітей віком 5-11 років – це Comirnaty від Pfizer-BioNTech, яка відрізняється від «дорослої» тим, що містить втричі менше активної речовини. Протипоказань для вакцинації, як зазначають у МОЗ, всього два. По-перше, це висока температура (від 38ºC) – у такому разі варто відкласти щеплення, по-друге, це наявність алергії до компонентів вакцини.

 

Графіка Міністерства охорони здоров’я

  Щоби вакцинувати дитину 5-11 років батькам з собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна. Під час запису обов’язково уточнюйте наявність спеціальної вакцини Comirnaty для дітей 5-11 років.

  Усім нам слід усвідомити, що високий рівень охоплення населення вакцинацією має вирішальне значення для мінімізації впливу Covid-19 на громадську охорону здоров'я. Проте, у довгостроковій перспективі нам потрібна вакцина другого покоління, яка захистить від інфекції та захворювання, спричиненого всіма різновидами коронавірусу. На думку експертів, Covid-19 не збирається найближчим часом дати людству спокій, а це означає, що нові підваріанти, такі як «Кракен», скоріш за все, з'являтимуться і надалі.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Миргородського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Григорій Захаренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь