Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Як придбати якісний садивний матеріал

Дата: 27.02.2023 10:50
Кількість переглядів: 109

   З приходом весни зростає попит на садивний матеріал плодових культур Саме зараз, на ринках пропонуються на продаж саджанці багаторічних культур – плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду. Традиційно споживачі звертаються за посадковим матеріалом до реалізаторів на ринках чи інших місцях його продажу. Досвідчені – до розсадників, в яких вирощуються сертифіковані безвірусні підщепи і дерева. Аби не придбати фальсифікований садивний матеріал, споживачам варто дотримуватись певних правил під час вибору садивного матеріалу. Купуючи садивний матеріал у розсадниках, які не внесені до Державного реєстру, споживач наражається на небезпеку, адже в таких розсадниках не проводилась апробація маточних насаджень та садивного матеріалу, лабораторні дослідження на наявність вірусних та вірусоподібних патогенів. Купивши такий саджанець, покупець не тільки не може бути впевнений у відповідності його заявленому сорту, а й може занести в свій сад різні вірусні, бактеріальні та грибкові захворювання, яких потім важко позбутись.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області контролює дотримання карантинного режиму і карантинних заходів під час вирощування, заготівлі, переміщення, зберігання, реалізації та використання підкарантинної продукції рослинного походження. Через розширення торгових зв’язків між окремими країнами, скорочення часу на перевезення вантажів зростає небезпека завезення з посівним чи посадковим матеріалом або з сільгосп сировиною нових видів шкідників, збудників хвороб і бур’янів.Таким чином проникли в Європу філоксера, кров’яна попелиця, колорадський жук, західний кукурудзяний жук (діабротика), фітофтороз картоплі й томатів, низка іржастих захворювань, повитиця, амброзія, пероноспороз тютюну та ін. Карантин рослин поширюється на насіння, саджанці, чубуки, бульби, цибулини, продовольче і фуражне зерно, свіжі плоди та ягоди, овочі, сухофрукти, спеції, горіхи, рослинні волокна, тютюнові вироби та іншу промислову сировину, тару, пакувальні засоби, вироби з рослинних матеріалів, які можуть сприяти переміщенню шкідників, збудників хвороб, бур’янів. Контролю підлягають перераховані вантажі як у великих товарних партіях, так і в посилках, бандеролях, багажі пасажирів, які прибули з інших країн.

   Отже, візьміть до уваги основні поради як вибрати саджанці правильно:

 купуйте рослини у місцевих виробників, які адаптовані до наших умов. Придбання саджанців завезених з південних регіонів призведе до втрат, марним витратам сил, засобів і місця в саду;

 саджанець повинен зовні бути здоровим в усіх відношеннях: мати цілісну кору, кореневу шийку, деревину, живі не підсушені корені, тобто виглядати свіжим, чистим і ні в якому разі не підв`яленим до стану легкої засушеності. Не допускається зморщеність кори, сухість деревини, відшаровування кори від деревини, побуріння, цвіль кори – рослини з такими ознаками брати не можна;

 обов`язково саджанці повинні бути промарковані із зазначенням:

 виробника, його координат, виду культури (яблуня, груша, слива),

 найменування сорту і зони для сприятливого вирощування саме цього сорту,

 терміну дозрівання (ранній, середній, пізній), типу підщепи, віку саджанця;

   Оцінюємо кореневу систему саджанця, якщо саджанці продаються з відкритим корінням (без землі – до речі, їх часто приховують і маскують незадовільний стан молодого дерева, тому за краще купувати саме такі – відкриті деревця, якщо мова не йде про рослини, які вирощені в контейнерах), то слід його ретельно оглянути. Коріння повинно перш за все бути акуратно викопане і не пошкоджене. Ще під час викопування саджанців у розсаднику, необхідно зберігати кореневу систему. Вибирайте і купуйте рослини у тих продавців, які обережно обертають коріння вологим матеріалом, а не ставлять саджанець прямо на землю. Коріння рослин повинно бути свіжим і вологим, світлим на зрізі, а не висушеним. На них не повинно бути ні бурих, ні білих плям ані будь-яких хвороб. Якісний садивний матеріал є запорукою отримання здорових багаторічних насаджень та високих врожаїв.

   За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: м.Миргород, вул. Кашинського,6 А, тел. (05355)5-26-56

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

С. Надтока


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь