Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Березнева індексація пенсій стосуватиметься 407 тисяч мешканців Полтавщини

Дата: 06.03.2023 14:54
Кількість переглядів: 103

   Незважаючи не те, що війна невпинно спустошує бюджет держави і підвищення пенсій в Україні є вкрай болючою темою, уряд прийняв рішення про індексацію пенсійних виплат з 1 березня 2023 року.

  Відповідно до постанови від 24 лютого 2023 р. № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» розмір індексації пенсій становитиме 19,7%. У результаті в березні зростуть пенсії 407 тисяч мешканців Полтавщини, тобто майже у всіх одержувачів.

   Особливістю цьогорічної індексації є те, що коло громадян, соціальні гарантії яких зростуть із настанням першого місяця весни, значно розшириться, адже вперше буде здійснено індексацію найнижчих пенсій. Раніше для таких пенсіонерів збільшення виплат відбувалося не під час індексації, а лише у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, який зростає більш повільними темпами, ніж індексація.

   Розмір підвищення розраховуватиметься індивідуально, але за будь-яких розрахунків пенсії зростуть не менше, ніж на 100 гривень, але не більше, ніж на 1500 гривень. У середньому, підвищення становитиме 400-700 гривень. Усі можливі надбавки – доплата за вік, стаж тощо - не підвищуватимуться.

  Які категорії громадян можуть розраховувати на підвищення пенсій з 1 березня 2023 року? Зокрема:

- пенсіонери, яким до 2020 року нараховані виплати за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія);

- пенсіонери, що мають мінімальні пенсії, розмір яких вже містить в собі державну доплату до гарантованого державою мінімального розміру (через збільшення на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат);

- пенсіонери силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%; - особи, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Єдиною категорією громадян, яка не підпадає під індексацію, є люди, чиї пенсії перевищують максимально встановлені законом виплати (наразі розмір максимальної пенсії становить 20 930 грн).

   Окрім того, з 1 березня на 19,7% будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для близько п’яти тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь