Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Як оформити догляд за особою з інвалідністю чи іншою особою, яка потребує постійного догляду?

Дата: 06.03.2023 15:08
Кількість переглядів: 101

   Процедура оформлення догляду визначена Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

   За ким можна здійснювати догляд?

  Догляд здійснюється за:

• особами з інвалідністю I групи ( крім тих, хто потребує допомоги внаслідок психічного розладу);

• дітьми з інвалідністю;

• громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

• невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

• дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

  Хто має право здійснювати догляд?

 Особи із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю).

  Які документи підтверджують потребу в догляді?

  Для громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

  Для осіб з інвалідністю – копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією;

 Для невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді за формою, затвердженою МОЗ;

  Для дитини з тяжким перинатальним ураженням нервової системи, тяжкою вродженою вадою розвитку, рідкісним орфанним захворюванням, онкологічним, онкогематологічним захворюванням, дитячим церебральним паралічем, тяжким психічним розладом, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежний), гострим або хронічним захворюванням нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги – довідка про захворювання, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ.

   Крім зазначених вище документів подається в паперовій чи електронній формі:

• паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, для іноземця та особи без громадянства);

• заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі; • заява про згоду отримувати соціальні послуги;

• копії свідоцтва про народження дитини (у разі надання дитині соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі);

• декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики.У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

  Звертаємо увагу! Якщо одного із зазначених документів бракує, уповноважений орган відмовляє заявнику у встановлений законодавством строк.

  Отримати безоплатну юридичну консультацію або скористатися послугами безкоштовного адвоката можна звернувшись за адресою: м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб.№9, тел. (095) 917- 46 -17, (093) 044-18-51 телефон «гарячої лінії» безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь