Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

До уваги !!!

Дата: 11.04.2023 13:37
Кількість переглядів: 119

   Комишнянська селищна рада доводить до відома жителів громади, керівників сільськогосподарських підприємств та фермерів щодо недопущення спалювання залишків рослинності, сухостою та сміття з метою попередження виникнення пожеж у природних екосистемах.

   Також наголошуємо на неухильному дотриманні підприємствами та населенням громади вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, сільгоспугіддях, особливу увагу необхідно звернути на недопущення випалювання залишків рослинності, сміття та сухостою.

   У весняно-осінній період на території громади здійснюються самовільні підпали сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття, що призводить до знищення біорізноманіття, молодих особин тваринного світу, загибелі людей, до виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах.

   При спалюванні стерні, соломи і пожнивних залишків згорає гумус - найбільш родючий поверхневий шар, засушується та ущільнюється ґрунт, внаслідок чого знижується біологічна його активність.

  Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність сільськогосподарських культур у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.   

  Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Все це, значно впливає на стан здоров'я людини, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.

  Спалювання стерні, пожнивних залишків, а також сухої трави уздовж полів та розведення на них вогнищ є не лише шкідливим для здоров’я людей та тваринного світу, а й створює небезпеку - для водіїв, задимлюються ділянки автомобільних доріг загального користування державного значення, що може спричинити несприятливі наслідки, призвести до виникнення ДТП.

  Окремо, наголошуємо про те, що спалювання сухої рослинності та чагарників під час воєнного стану в країні може розцінюватися, як акт диверсії.

 Також, інформуємо, що відповідно чинного законодавства в Україні, фіксація вчинених дій стосовно порушення пожежної безпеки в природних екосистемах та уздовж транспортних магістралей, узбіч тягне за собою накладення штрафу, або кримінальну відповідальність.

  То ж, зважаючи на небезпеку, яку становлять вищезазначені загоряння, рекомендуємо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах шляхом випалювання сухої рослинності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь