Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Підсумки роботи Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області за І півріччя 2023 рік

Дата: 28.07.2023 15:21
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

   Пробація у світі існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений у 2015 році.

  Пройшовши шлях у 8 років, можна впевнено сказати, що пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань).

   Нагляд за правопорушником є невід’ємним елементом пробації як у світі, так і в Україні. Однак нагляд є не лише контрольною функцією, а й засобом консультування суб’єктів пробації, надання їм допомоги та мотивації.

 Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з їх підготовки до звільнення.

  У жодній країні світу ніхто не може гарантувати, що соціально-виховна робота з правопорушниками забезпечить 100% утримання суб’єктів пробації від вчинення нового правопорушення. Не існує жодного інструменту, який би гарантував такий вплив на правопорушника, проте є різні способи впливу на особу, що доводять високу ефективність.

 Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях обмеження або позбавлення волі.

 Працівники пробації консультують та здійснюють іншу діяльність, передбачену законодавством, але їх по всій Україні трохи за 2,5 тисячі, а осіб, що перебувають на обліку органів пробації щороку – близько 60 тисяч.

 За І півріччя 2023 рік по обліках Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області пройшло 226 осіб ( за І півріччя 2022 року – 184) засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та притягнутих до адміністративної відповідальності, з яких :

• засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 9 осіб;

• засуджених до покарання у виді громадських робіт – 4 особи;

• засуджених до покарання у виді виправних робіт – 4 особи;

• звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 173 особи;

• засуджених до штрафу – 20 осіб;

• притягнутих до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт – 4 особи;

• притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт – 12 осіб;

5 осіб засуджених до покарання у виді громадських робіт, які пройшли по обліках підрозділу пробації відпрацювали 100 годин громадських робіт.

  Із заробітку осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт протягом 6 місяців 2023 року утримано та перераховано в дохід держави 11140 грн. 96 коп..

 Впродовж І півріччя 2023 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації пройшло 20 осіб засуджених до покарання у виді штрафу. Загальна сума сплаченого штрафу, складає 76200 грн.. Одному засудженому замінено несплачену суму штрафу в розмірі 1700 грн. на покарання у виді 100 годин громадських робіт.

  Миргородським міським сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області забезпечено виконання 4 постанов про притягнення порушників до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт. 2 порушника допустили ухилення від відбування громадських робіт, за що невідбуту частину громадських робіт замінено на штраф.

  За І півріччя 2023 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації пройшло 12 осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт. В рахунок погашення заборгованості по аліментах перераховано 19542 грн. 15 коп.

   З метою реалізації пенітенціарної пробації, як одного із видів пробації, впродовж І півріччя 2023 року працівниками Миргородського міського сектору пробації забезпечено вирішення питань підготовки до звільнення у пошуку місця проживання щодо 9 осіб ( за аналогічний період 2022 року – 7 осіб).

   За І півріччя 2023 рік до Миргородського міського сектор пробації на виконання надійшло 9 ухвал суду щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб, підготовлено та направлено до суду 9 досудових доповідей, та надано до суду висновки про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк стосовно 8 осіб .

   Волонтерство в країнах цивілізованого світу є нормою життя. Законом України «Про пробацію» передбачено сприяння волонтерів органам пробації у здійсненні нагляду за засудженими, які відбувають покарання в громаді, та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Волонтерська мережа пробації – це додатковий ресурс, інструмент для ефективної діяльності пробації у виконанні своїх функцій; для суб’єкта пробації – це можливість отримати повний спектр допомоги.

   Більше однієї тисячі волонтерів пробації у різних куточках України долучаються до роботи з правопорушниками, мотивують їх до позитивних змін і підтримують на шляху змін. Хтось надає професійну допомогу (юридичну, психологічну та ін.), інші власним прикладом та підтримкою допомагають подолати складний період в житті та позбутися залежностей, а ще інші – стають наставниками в житті й реальними справами допомагають знайти роботу чи вирішити матеріальні проблеми.

  З метою більш ефективної соціально-виховної роботи із клієнтами пробації Миргородський міський сектор з питань пробації запрошує до співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Волонтер пробації - фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі. З метою проведення регулярного інформування волонтерів пробації про роботу з суб’єктами пробації та новації в системі пробації Державною установою «Центр пробації започатковано телеграм-канал «Волонтерство в пробації» з яким можна ознайомитися за посиланням https://t.me/Volunteeringinprobation.

  Ми Вас чекаємо за адресою: м. Миргород вул. Якова Усика, 34. каб. 310, Полтавської області, 37600, Ел. адреса:pl23@probation.gov.ua, контактний телефон 099-95-88-386.

   З більш детальною інформацією про діяльність органів пробації Ви можете ознайомитися в соціальних мережах https://www.facebook.com/probation.ua, на сайті Державної установи «Центр пробації» за посиланнями www.probation.gov.ua , та месенджері «Телеграм» https://t.me/probationUA.

Юрій Явтушенко,

начальник Миргородського міського сектору філії

Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь