Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Хвороба Лайма на Полтавщині

Дата: 11.04.2024 13:59
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

   Торік захворюваність на хворобу Лайма в Україні зросла на понад 26%. Відомо, що в області цьогоріч виявили 17 випадків хвороби, інфікуватися якою можна через укус іксодового кліща.

  Торік в області хворобу Лайма підтвердили у 497 людей. За підсумками минулого року, Полтавщина перебуває на першому місці в Україні за поширеністю хвороби Лайма.

  У 2022 році на Полтавщині зареєстрували 367 випадків захворювання, тобто на третину менше.

  Хворобу переносять іксодові кліщі, які живуть в траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Зокрема вони можуть переносити кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма.

  Що потрібно знати про хворобу Лайма

    Після укусу комахи інфекція може проявитися не відразу. Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Від хворого до здорової людини збудник не передається.

   На ранній стадії хвороби (у середньому через 7 днів після укусу кліща) найчастіше у паховій чи підколінній ділянці,під грудьми,у складках виникає так звана ізольована мігруюча еритема.

   На місці укусу кліща виникає червоний висип з чіткими краями. Згодом почервоніння розширюється, а центр – блідне.

Що робити, якщо укусив кліщ

   Після виявлення кліща його потрібно зняти, не пошкодивши. Для цього потрібно змастити кліща олією, повільно видалити його разом із хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, взяти його пінцетом або петлею з нитки. Після видалення кліща, місце присмоктування замастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Після видалення кліща ретельно вимити руки з милом, кліща спалити, обов’язково звернутися за медичною допомогою до лікувально-профілактичного закладу. Якщо самостійно це зробити не вдається, краще звернутися до медиків, де буде проведено обстеження та надана кваліфікована допомога. Запам’ятайте, що виділити кліща найкраще зможе фахівець. Звідти пацієнтів направлять на консультацію до інфекціоніста де буде визначено кількість часу,який кліщ пробув на тілі. Якщо минула понад доба або кліщ був наповнений, лікар визначиться з потребою використати антибіотики для профілактики хвороби Лайма. Препарати призначають у перші 72 години після укусу. Якщо по медичну допомогу не зверталися, потрібно спостерігати за місцем укусу та загальними проявами. Погіршення самопочуття чи поява круглої висипки є приводом проконсультуватися з лікарем. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність паразитів.

   Для захисту від комах використовуйте спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. За необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

   Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які реалізуються в аптечних мережах. Будьте уважні, відпочивайте безпечно. Бережіть себе і оточуючих.

Лікар з загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Миргородського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в

Полтавській області в Полтавській області

Віра КОСТЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь