Комишнянська громада

Полтавська область, Миргородський район

Чому діти діляться відвертим контентом та чи є законним перегляд та поширення таких фото та відео?

Дата: 22.05.2024 15:09
Кількість переглядів: 54

   Новий звіт британської організації Internet Watch Foundation повідомляє, що 92% матеріалів про сексуальне насильство над дітьми, який минулого року видалили з просторів інтернету, було зроблено самими дітьми. У деяких випадках злочинці шантажують дітей, обманюють або вимагають створювати та розповсюджувати сексуальні зображення або відео самих себе. Іноді діти ведуть пряму трансляцію або спілкуються по відеозв’язку й можуть не знати, що їх записують. Дітей не можна звинувачувати, коли їх обманом змусили зафіксувати власне насильство, адже вони не знають, що новий “друг” насправді є дорослим злочинцем і таємно робить запис.

   На таких зображеннях і відео здебільшого зображені дівчата, віком від 11 до 13 років, у їхніх спальнях чи ванних кімнатах вдома. Під час карантину в усьому світі та з початком повномасштабного вторгнення в Україні кількість таких зображень значно зросла.

Фото без опису

  Майже 40% опитаних, що ділилися відвертими зображеннями (нюдсами) у неповнолітньому віці, повідомили, що їхні матеріали було використано неправомірно. Одержувач поділився ним з третіми особами або погрожував опублікувати в інтернеті, згідно з дослідженням.

  Чому ділитися відвертим контентом може бути небезпечним для дітей?

  Це незаконно: виготовлення, збут, перегляд, придбання, зберігання, переміщення, розповсюдження є забороненим. Ці дії, згідно з Кримінальним кодексом України, Стаття 301-1, караються законом у виді позбавлення волі від 8 до 12 років для людей, віком від 16 років. До осіб від 11 до 16 років застосовуються примусові заходи виховного характеру, відповідно до статті 498 Кримінально-процесуального кодексу України.

   Завжди є потенційний ризик, що ці фотографії можуть завдати репутаційної шкоди зараз або в майбутньому.

   Це може призвести до кібербулінгу та булінгу.

  Такі події негативно впливають на психологічний стан дитини, адже видалити контент з інтернету майже неможливо.

 Батькам та освітянам варто бути підтримкою, навчати дітей на тему онлайн-ризиків, пояснювати, що такі дії караються законом. Важливо нагадувати дітям, як діяти в таких ситуаціях і куди звертатися за допомогою, наприклад, на консультаційну лінію 1545 (далі обрати “3”) – безплатно та анонімно, цілодобово або до психолога на сайті https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/ та в Телеграм https://t.me/stop_sexting .

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь